Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Ella Zaar på North Park University

Thursday Talk med Ella Zaar på North Park University

Ella Zaar är en tjej som vi hjälpte över till North Park University i Chicago till hösten 2022. Hon var en del av våra showcases och var alltid en frisk fläkt under hela processen, en sån tjej som är otroligt lyxig att få hjälpa!

Innan college så var Ella en del utav FC Djursholm där hon spelade vänsterback. Under processens gång kommer jag själv ihåg att Ella var väldigt nervös för sin engelska, något som är otroligt vanligt. Vi valde därför att ställa lite frågor relaterat till just oro man har innan man åker.

För att läsa mer utav intervjun, scrolla ned!

Ella Zaar

Ella Zaar och sina kompisar på jakt efter pumpa!

Många är oroliga över sin nivå på engelska innan man åker iväg till USA. Hur har du upplevt att det varit att studera på engelska?

Jag kan säga att jag var en av dem som var rädd för hur min engelska skulle vara, skulle jag ha mycket svensk brytning? Första två veckorna tänkte jag mycket på de, hur man pratade och för att allt skulle bli grammatiskt korrekt.

På min skola och många andra så är fotbollslagen de första som är på plats på skolan och vi får över en vecka på oss att bara vara med laget utan att tänka så mycket på själva studierna. Där tyckte jag att jag fick mycket bara av att spendera tid med mitt lag, så när skolan väl började så tänkte jag inte så mycket på det.

Sen var det absolut lite halvjobbigt första två-tre veckorna att komma in med alla nya termer och förstå vad allt betyder, men när du väl är inne i de så är de inga problem. På min skola är de också väldigt mycket internationella studenter (speciellt skandinaver) så man hjälps åt mycket.

Ella Zaar

Ella med hennes lagkompisar.

Något som är naturligt att oroa sig över innan man åker är hur det ska fungera med vänner och det sociala. Hur har det fungerat för dig? Har du fått några nära vänner?

Om man jämför det med gymnasiet, så slängs du inte bara in med random människor som du ska spendera flera år med, utan du blir inkastad med människor som har exakt samma intresse som du har.

De första veckorna så spenderar du varenda vaken sekund med ditt lag. Det är varje träning, varje måltid, sen har man nästan lagaktiviteter varje dag i början just för att alla ska ska känna sig trygga med varandra.

Sen är det inte bara inom laget som jag har fått vänner. Jag har mycket kompisar i herrlaget, kompisar som är i andra sporter, men jag har också lärt känna folk som jag haft kurser med, som inte spelar någon sport alls.

Jag har fått vänner för livet, inte något som jag bara säger utan verkligen innerligt dem finaste vännerna jag någonsin haft. Det blir också en annan typ av vänskap på college än vad de blir hemma.

Jag bodde i dorm mitt första år, du bor PÅ varandra, äta, sova, plugga, träna- allt ska göras tillsammans. Ibland blir man tokig på det, men det är också de som har gjort att vi blivit så bra kompisar.

Ella Zaar

Ella på NHL-hockey i Chicago.

Du började på college i hösten 2022, vilket innebär att du nu har gått två hela år på college! Hur skulle du säga att du har utvecklats som person och fotbollsspelare?

Detta har varit den mest utvecklande tiden hittills i mitt liv. Bara själva grejen att åka själv från allt du vet, från alla du känner, till ett främmande land med främmande människor, till ett helt nytt liv är något som satte igång något hos mig. Jag utvecklades så mycket bara av den delen.

Sen att bo själv, ha ett helt annat ansvar inom studier till skillnad från gymnasiet, har också tillfört mycket. Jag har blivit mycket mer självständig, och det har jag inte riktigt märkt av förrän jag kom hem igen och skulle bo hemma.

Mitt lag spelar i en av dem tuffare conferences i Illinois och därför spelar vi mot väldigt bra lag, det har varit väldigt utvecklande. Sen av att ha så mycket träningar i veckan(plus mycket mer styrketräning) har utvecklat mig otroligt mycket, även mentalt då jag har insett hur mycket jag klarar av.

Allt detta kombinerat, skola, fotboll, och allt socialt, har fått mig att förstå mer hur jag fungerar, vem jag är som person, vad min roll är på plan och utanför planen.

Ella Zaar

Ella på fotbollsmatch i Chicago.

North Park University ligger i en större stad. Utnyttjar ni det under tiden ni är där? Hur ofta är ni downtown bland skyskraporna eller i andra roliga områden i Chicago?

Jag och mina kompisar är ofta i downtown, vi älskar att vara där. Det behöver inte vara för att shoppa. Vi kan åka dit bara för att käka, eller helt ärligt bara för att strosa runt för att vi samlar så mycket energi av det. Det är lätt den coolaste staden jag varit i och är så tacksam av att vi bara kan ta tåget dit på cirka 20 minuter.

Sen hänger vi väldigt mycket i Wrigleyville, finns mycket fina restauranger, sen spelar även Chicagos baseball lag matcher där (Cubs), så vi har tittat på de några gånger, sen har vi även jobbat på Cubs några gånger med laget, vi jobbade också där när Jonas Brothers hade konsert där.

Vi är en del i Andersonville där de finns mycket mysiga kaféer, det är en gammal svenskby från när mycket svenskar utvandrade från Sverige till just Chicago. Så där finns det väldigt mycket svenskt, bland annat ett svenskt museum, där var vi och röstade när det var val i Sverige 2022.

Sen har vi ju Lincoln Square som vi kan gå till när vi känner för det, tar typ 25 minuter och gå dit, men man kan också åka tåg dit. Där finns det en biograf, restauranger och annat mysigt.

Ella Zaar

På North Park University erbjuds alla studenter gratis årskort i kollektivtrafiken för att kunna njuta av staden.

Varför tycker du att man ska åka och spela fotboll på college i USA? Vad är det bästa med din upplevelse hittills?

När jag var liten så drömde jag alltid om att gå på high school i USA. Man såg alla filmer och jag ville verkligen vara en del av det. Men sen försvann det lite och då tänkte jag bara att det får vara en dröm, något som jag önska att jag hade gjort.

Men sen när Robin kontaktade mig och jag började läsa om de så föll jag pladask. Det var läskigt, det är ett stort steg. Men de är det bästa steget jag tagit. Detta är de roligaste jag gjort i mitt liv, jag ångrar inte en sekund av det.

Man träffar så mycket olika människor och får vänner för livet. Att ha möjligheten att kombinera fotboll med en hel utbildning på det sättet är något utöver det vanliga.

Det bästa med den här upplevelsen hittills är först och främst alla vänner jag fått, men sen bara en sån grej som att åka på bussresor med laget och få se så olika miljöer i ett och samma land. Sen att åka på spring break i Florida och titta när Messi spelar för Miami är också något som man haft på sin bucketlist. Det är väldigt roligt när man åker iväg på såna resor som spring break och sen träffar svenskar från andra college, man blir direkt vänner med varandra.

College är något som jag kan rekommendera till alla som tänkt på det. Ta kontakt med Athleticademix, de är en once in a lifetime.

TACK ELLA!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte