Nyhetsbloggen

Thursday Talk med Anton Witzell på Wingate University

Thursday Talk med Anton Witzell på Wingate University

Dags för ännu en Thursday Talk! Den här gången ska vi få prata med simmaren Anton Witzell som precis genomfört sin freshman-season på Wingate University som är en skola som tävlar i NCAA DII.

Anton har haft ett fint år där han fått lyxen att vinna Conference Championship med laget samt att han även fått tävla på Nationella Mästerskapen som en del av lagkappslaget för skolan. En grym start! Och vi vet att det kommer bli ännu bättre så småningom.

Anton Witzell

Anton under tävling.

Du började ditt collegeäventyr under hösten 2023. När du bestämde dig för att undersöka möjligheten om att få ett stipendie på college, vad var det som var dina motivationsfaktorer? Varför ville du simma på college? Har de motivationsfaktorerna uppfyllts?

Den absolut största anledningen till att jag tog steget och bestämde mig för att påbörja min resa mot USA var att jag fick höra så mycket gott om collegelivet av äldre simmare som redan då hade gjort resan.

Men det var inte bara ett roligt äventyr jag sökte när jag bestämde mig för att undersöka möjligheterna till att få ett stipendium. Jag var länge sugen på att både backpacka i Sydostasien eller göra lumpen efter gymnasiet, men jag kom så småningom fram till att båda dessa alternativ fattades något. Det som fattades var kombinationen av att ha galet kul, men också lära sig riktigt mycket som senare kan hjälpa till att öppna karriär dörrar som annars inte skulle varit där.

Med att man kommer lära sig mycket menar jag att du kommer både att få en utbildning, samtidigt som du kommer bli extremt bekväm med att prata engelska. Men något som jag också såg som en stor fördel med USA var att få lära sig jobba med mäniskor från helt andra kulturer. Allt detta lät helt enkelt helt för bra för att jag inte skulle ge det en chans. Tittar jag tillbaka nu i efterhand på mina förväntningar som jag hade då i jämförelse hur det faktiskt har varit så kan jag säga att det var precis så bra som jag hade hoppats på.

Anton Witzell

Anton med sina lagkamrater.

Hur ser kalenderåret ut för en simmare på college? Beskriv i korta drag hur året har sett ut för dig från augusti – maj tävlings- och träningsmässigt.

Träningen i Augusti startar igång ganska omgående och det är inte precis någon mjukstart, så det gäller att ha en någorlunda grundform när man kommer dit.

Jag har haft nio simpass och fyra gympass i veckan sedan dagen jag kom. Är man inte van vid denna mängden träning så ska man inte vara orolig, jag var definitivt inte van vid det och jag kom in i det ganska fort.

Sedan är själva träningsupplägget lite liknande jag var van vid från Sverige, hårda och lättare träningsveckor cyklas fram tills det att det är en huvudtävling. Småtävlingar är utspridda över hela säsongen, men däribland vi hade tre stycken tävlingar som vi riktigt satsade på. Den första av dem tre låg i slutet på november, den andra var Conference (kan jämföras med ett distriktsmästerskap där skolorna i närområdet deltar) och sista var Nationals vilket är som ett SM där du måste kvala in för att få simma.

Anton Witzell

Anton hade en säsong med många priser.

Du studerar och tävlar på Wingate University i NCAA DII. Hur ser dina träningsmöjligheter ut på skolan? Vad har ni för faciliteter och personal som hjälper dig i träningen?

I svenska mått mätt så är det fantastiska faciliteter där vi simmare har egna omklädningsrum, ett gym som bara vi har tillgång till och en pool som ligger mitt på campus.

Denna standard är mer en regel än ett undantag, så som jag har förstått det. Så det kvittar nog var man hamnar, träning möjligheterna kommer inte vara ett problem. Det som jag dock har uppskattat väldigt mycket med Wingate är att det är en relativt liten skola med ett kompakt campus. Detta gör att allt ligger inom gångavstånd vilket kan vara extra skönt när man ska till tidiga morgonträningar 🙂

Vad har du för mål och ambitioner inom simningen på college? Har du några individuella mål här framöver som du känner är realistiska att uppnå?

Mitt första mål som jag hoppas kan klara nästa säsong är att kvala individuellt till Nationals. Jag var där detta året och simmade 4×200 och 4×100 frisims-lagkapper, men att också kvala individuellt känns som ett mål inom räckhåll.

Tittar jag ytterligare längre fram så är det att placera mig inom topp 16 på Nationals så att man tar poäng till laget.

Anton Witzell

Anton firar med sina lagkamrater.

Om du fick motivera för simmarna här hemma i Sverige som går på gymnasiet varför de ska simma på college i USA. Vad hade du tagit upp som faktorer till att de inte får missa möjligheten?

Som jag nämnde tidigare så fick jag höra från andra innan jag hade åkt att college upplevelsen är ett galet kul äventyr från start till mål. Nu i efterhand kan jag instämma på att det är ett mycket riktigt påstående. Bara detta tycker jag borde vara fullt tillräckligt för att åka.

Men om man inte är så sugen på att plugga och mer lutar åt att ta ett sabbatsår kan jag fortfarande rekommendera att ta det året i USA och simma samtidigt. I och med att du väjer kurser själv och komponerar ihop ditt eget schema kan du göra det väldigt lätt för dig själv om du så önskar.

Slutligen vill jag nämna att skolan är betydligt lättare i USA än vad den är här hemma i Sverige, trots att den är på engelska.

STORT TACK ANTON!

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte