Nyhetsbloggen

SAT Test – Allt du behöver veta!

SAT Test – Allt du behöver veta!

Om du börjat göra research kring en eventuell collegeprocess, så är chansen ganska stor att du läst SAT ett flertal gånger. Men vad är egentligen SAT? Vi ska gå igenom i detta inlägg vad det är, varför du behöver göra det och annan matnyttig information!

Vad är SAT?

SAT-testet är ett så kallat ”entrance exam” som majoriteten av de amerikanska universiteten använder för att avgöra din akademiska förmåga. Ett SAT, kan jämföras med det svenska högskoleprovet. Stora skillnaden på proven är att ett svensk högskoleprov kan ersätta ditt snittbetyg. Ditt SAT är bara ett supplement till ditt snittbetyg i USA.

SAT genomförs av företaget som heter Collegeboard. Det är också via Collegeboard som du signar upp dig för tester och hittar mer information gällande provet i allmänt.

Man testas på två stycken olika delar i SAT och de är:

Den maximala poängen du kan få är 1 600 poäng:

Varför behövs SAT?

SAT behövs egentligen på grund av tre anledningar;

  1. Krav för ett idrottsstipendium
  2. Krav för antagning till skolan
  3. Möjlighet till akademiskt stipendium.

För att få ett idrottsstipendium, så jämkar man dina betyg mot ditt SAT-resultat. Så där finns det ingen tydlig gräns! Dock är alla resultat över 900, ett resultat som räcker för idrottsstipendium. För mer exakt information kan du kika på vår sida krav för college.

Alla skolor har sedan olika parameter för att bli antagen till skolan, där SAT spelar roll. Och samma sak gäller ditt akademiska stipendium, ett högt SAT-resultat kan resultera i ett stort akademiskt stipendium!

När borde jag göra SAT?

Så fort du bara kan! Under ett läsår så erbjuds SAT endast 4-5 gånger. Ju tidigare du har ett resultat på plats, desto lättare är det att hitta tillgängliga stipendium. Många söker skola utan att ha gjort SAT, så om du redan har gjort det, så är du redan några steg före!

Viktigt att veta är att du även kan få en SAT-superscore, det betyder att du får slå ihop dina två bästa delmoment och ansöka med din totalsumma. Därför ska man, om man kan, alltid göra SAT två gånger! Se nedan vad vi menar:

Exempel
Första gången får du 300 poäng för din Reading & Writing och 500 för din matte, alltså en totalpoäng på 800.

Andra gången får du omvänt resultat, 500 för din Reading & Writing och 300 för din matte, din totalpoäng är fortsatt 800.

Du tar då dina två bästa resultat från varje sektion, vilket i detta fall är 500 på engelska och 500 på matte och plötsligt har du ett totalresultat på 1 000.

SAT TEST

Blyertspenna är bra att ha för anteckningar!

Hur ska jag tänka kring mina resultat?

Här är några riktlinjer kring hur bra ett SAT-resultat är:

0 – 800: Här kommer du att vara tvungen att göra om provet.
800 – 900: Med ett bra betygssnitt kan du ha klarat dig för att kunna åka. Men kvalificerar dig inte för akademiska stipendium.
900 – 1 000: Ett ganska vanligt resultat, som gör dig spelbar och kanske akademiska stipendium.
1 000 – 1 100: Ett bra resultat, kommer troligtvis få akademiska stipendium.
1 100 – 1 200: Ett väldigt bra resultat, kommer med största sannolikhet få akademiska stipendium.
1 200 – 1 400: Ett grymt resultat, kommer garanterat få akademiska stipendium.
1 400 – 1 800: Oftast det SAT-resultatet som krävs för att komma in på Ivy League skolor, vilket är de starkast akademiska!

Hur är provet i detalj?

Det ska vi förklara för dig! Läs och lyssna nedan, sedan är du en expert på sat! 🙂 Det är viktigt att notera att SAT har gått över från ett pappersprov, till att numera göras på datorn. Man tar med sig egen dator till testcentret!

Sektion 1 – Reading & Writing Test

Den första sektionen du gör på SAT är ”Reading & Writing Test”. Detta kan översättas till en läs- och skrivförståelse. Den här sektionen innehåller två olika moduler, det vill säga två olika sektioner i testet. Du gör först klart modul 1, och sedan går du över till modul 2.

Du kommer att få läsa olika texter, och till det få frågor. Alla frågor är ”multiple choice”, vilket innebär att du kommer få fyra svarsalternativ på alla frågor. Du får inte minuspoäng om du gissar fel, så se till att svara på ALLA frågor.

Tid och antal frågor: På första modulen, så har du 32 minuter på dig att svara på 27 stycken frågor. Den andra modulen är identisk med 32 minuter och 27 stycken frågor. Första sektionen tar alltså maximalt 64 minuter totalt.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Reading & Writing Test.

Övningar: Finner du via appen Bluebook som du också använder för att göra provet på plats.


Paus – 10 minuter

När du gjort klart dina två moduler, så har du 10 minuters rast för att sträcka på benen och fräscha upp hjärnan för lite matte.


Sektion 2 – Math Test

Andra och sista delmomentet i provet är mattedelen. Det är faktiskt den delen som flest har svårast med, så har du problem med matte, lägg lite krut på denna del! Även på denna sektion så är det två stycken moduler,

Tid och antal frågor: På första modulen har 35 minuter på dig att svara på 22 stycken frågor. Andra modulen är uppbyggd på samma sätt med 22 stycken frågor på 35 minuter, vilket ger en totaltid på 70 minuter. Via appen Bluebook på din dator, så kommer du ha tillgång till kalkylator under hela provet.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Math Test.

Övningar: Finner du via appen Bluebook som du också använder för att göra provet på plats.

Provet tar alltså cirka 2 timmar och 25 minuter med rasten inkluderad. Det är under rasten som du får äta något, så ta med dig någon frukt eller liknande för att få lite ny energi!

Mellanmål

Viktigt att ha med dig något att knapra på i pausen!

Vad ska du ha med dig?

Här nedan följer en lista på saker du måste ha med dig till ett SAT-prov! Du kan även läsa på denna länk.

Bra saker att ha med sig är ett armbandsur för att hålla koll på tiden, och även någon snacks att äta under din rast/raster.

Några sista tips!

  1. Öva, öva och åter öva! Du kan aldrig vara för mycket förberedd.
  2. Köp inga böcker, gör gratis övningar HÄR.
  3. Spendera ingen längre tid på någon fråga. Gör först och främst de frågorna du kan, för att sedan gå tillbaka och gör de svåra frågorna om tiden tillåter. Men svara på allt!
  4. Oroa dig inte! Allt blir bra i slutändan.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte