Nyhetsbloggen

SAT Test – Allt du behöver veta!

Om du börjat göra research kring en eventuell collegeprocess, så är oddsen ganska små att du läst SAT ett flertal gånger. Men vad är egentligen SAT? Vi ska gå igenom i detta inlägg vad det är, varför du behöver göra det och annan matnyttig information!

Vad är SAT?

SAT-testet är ett så kallat ”entrance exam” som majoriteten av de amerikanska universiteten använder för att avgöra din akademiska förmåga. Ett SAT, kan jämföras med det svenska högskoleprovet. Stora skillnaden på proven är att ett svensk högskoleprov kan ersätta ditt betygsnitt. Ditt SAT är bara ett supplement till ditt betygsnitt i USA.

SAT genomförs av företaget som heter Collegeboard. Det är också via Collegeboard som du signar upp dig för tester och hittar mer information gällande provet i allmänt.

Man testas på tre stycken olika delar i SAT och de är:

Den maximala poängen du kan få är 1 600 poäng:

Varför behövs SAT?

SAT behövs egentligen på grund av tre anledningar;

 1. Krav för ett idrottsstipendium
 2. Krav för antagning till skolan
 3. Möjlighet till akademiskt stipendium.

För att få ett idrottsstipendium, så jämkar man dina betyg mot ditt SAT-resultat. Så där finns det ingen tydlig gräns! Dock är alla resultat över 900, ett resultat som räcker för idrottsstipendium. För mer exakt information kan du kika på vår sida krav för college.

Alla skolor har sedan olika parameter för att bli antagen till skolan, där SAT spelar roll. Och samma sak gäller ditt akademiska stipendium, ett högt SAT-resultat kan resultera i ett stort akademiskt stipendium!

När borde jag göra SAT?

Så fort du bara kan! Under ett läsår så erbjuds SAT endast 4-5 gånger. Ju tidigare du har ett resultat på plats, desto lättare är det att hitta tillgängliga stipendium. Många söker skola utan att ha gjort SAT, så om du redan har gjort det, så är du redan några steg före!

Viktigt att veta är att du även kan få en SAT-superscore, det betyder att du får slå ihop dina två bästa delmoment och ansöka med din totalsumma. Därför ska man, om man kan, alltid göra SAT två gånger! Se nedan vad vi menar:

Exempel
Första gången får du 300 poäng för din Reading & Writing och 500 för din matte, alltså en totalpoäng på 800.

Andra gången får du omvänt resultat, 500 för din Reading & Writing och 300 för din matte, din totalpoäng är fortsatt 800.

Du tar då dina två bästa resultat från varje sektion, vilket i detta fall är 500 på engelska och 500 på matte och plötsligt har du ett totalresultat på 1 000.

SAT TEST

Blyertspenna är ett måste!

Hur ska jag tänka kring mina resultat?

Här är några riktlinjer kring hur bra ett SAT-resultat är:

0 – 800: Här kommer du att vara tvungen att göra om provet.
800 – 900: Med ett bra betygssnitt kan du ha klarat dig för att kunna åka. Men kvalificerar dig inte för akademiska stipendium.
900 – 1 000: Ett ganska vanligt resultat, som gör dig spelbar och kanske akademiska stipendium.
1 000 – 1 100: Ett bra resultat, kommer troligtvis få akademiska stipendium.
1 100 – 1 200: Ett väldigt bra resultat, kommer med största sannolikhet få akademiska stipendium.
1 200 – 1 400: Ett grymt resultat, kommer garanterat få akademiska stipendium.
1 400 – 1 800: Oftast det SAT-resultatet som krävs för att komma in på Ivy League skolor, vilket är de starkast akademiska!

Hur är provet i detalj?

Det ska vi förklara för dig! Läs och lyssna nedan, sedan är du en expert på sat! 🙂

Sektion 1 – Reading Test

Den första sektionen du gör på SAT är ”Reading Test”. Detta kan översättas till en läsförståelse. Du kommer att få läsa olika texter, och till det få frågor. Alla frågor är ”multiple choice”, vilket innebär att du kommer få fyra svarsalternativ på alla frågor. Du får inte minuspoäng om du gissar fel, så se till att svara på ALLA frågor.

Tid och antal frågor: Du har 65 minuter på dig, att svara på 52 stycken olika frågor angående de olika texterna som finns.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Reading Test.

Övningar:På denna länk så finner du 24 stycken övningsfrågor inom sektionen.

Video: Här finner du även en video som förklarar innehållet:

Sektion 2 – Writing and Language Test

I nästa sektion, så bedömer man din kapacitet att uttrycka dig och förklara dig på engelska. Än en gång, så är frågorna här ”multiple choice”, du kommer alltså ha svarsalternativ inom varje fråga.

Den här sektionen går till så att i texterna du läser, så kommer det finnas stycken markerade. Du ska sedan avgöra ifall meningarna du läser är bra, eller ifall de ska ändras till något av alternativen du får. Du ska alltså inte skriva något fritt, utan du väljer svarsalternativ.

Tid och antal frågor: På den här sektionen så har du 35 minuter på dig, och ska svara på 44 stycken frågor.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Writing and Language Test.

Övningar: På denna länk så finner du 22 stycken övningsfrågor inom sektionen.

Video: Här finner du även en video som förklarar innehållet:

 

Sektion 3 – Math Test

Sista delmomentet i provet är mattedelen. Det är faktiskt den delen som flest har svårast med, så har du problem med matte, lägg lite krut på denna del!

Mattedelen har faktiskt två stycken olika delar! En del med miniräknare, och en del utan miniräknare.

På denna sektion, så är 80 % av frågorna ”multiple choice”. De resterande 20 %, svaras på genom att svara en exakt siffra på problemet.

Tid och antal frågor: På första sektionen med miniräknare så har du 55 minuter på dig, och ska svara på 38 stycken frågor. På andra sektionen utan miniräknare så har du 25 minuter på dig, och ska svara på 20 stycken frågor.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Math Test.

Övningar: På denna länk så finner du 30 stycken övningsfrågor inom sektionen.

Video: Här finner du även en video som förklarar innehållet:

Sektion 4 – Essay

Det finns sedan en fjärde del i SAT, som man kan ta om man vill! Anledningen till att denna del är frivillig, är för att alla skolor inte kräver att man har gjort den.

Vi på Athleticademix, rekommenderar alltid att man tar det för säkerhets skull! Hade varit otroligt tråkigt att hitta sin drömskola, och falla på att man inte har gjort uppsatsen!

På uppsatsen så läser du en paragraf, och sedan ska du påvisa hur författaren argumenterade för sin sak i texten du just läste.

Tid: Du har 50 minuter på dig att genomföra uppsatsen.

Mer information: Här är en samlingssida med nyttig information om Essay.

Övningar: På denna länk så finner du 2 stycken och under kan du läsa hur olika elever har valt att skriva sin uppsats.

Video: Här finner du även en video som förklarar innehållet:

Schema för dagen

7:45 – Dörrarna öppnar till testcentret och registreringen påbörjas.

8:30 – 9:00 – Testet börjar

13:00 – Klar med provet(om du valde med uppsatsen).

Man är väldig restriktiva med raster på ett SAT-prov, och man har bara 1 styck 10-minuters rast och även 1 styck 5-minuters rast. Det är under dessa raster du kan äta eller dricka något!

Mellanmål

Viktigt att ha med dig något att knapra på i pausen!

Vad ska du ha med dig?

Här nedan följer en lista på saker du måste ha med dig till ett SAT-prov!

Bra saker att ha med sig är ett armbandsur för att hålla koll på tiden, och även någon snacks att äta under din rast/raster.

Några sista tips!

 1. Öva, öva och åter öva! Du kan aldrig vara för mycket förberedd.
 2. Köp inga böcker, gör gratis övningar HÄR.
 3. Gör gamla  SAT-prov som du hittar HÄR.
     1. Gör ett övningstest i ett tempo som du själv behöver för att svara på alla frågor. Ta tid på hur lång tid det tog!
     2. Gör ett annat övningstest men gör det så snabbt som man bara kan. Försök göra det på så kort tid som möjligt. Ta tid hur lång tid varje sektion tog.
     3. Gör ett sista övningstest där man gör testet enligt officiella tidsbegränsningarna som du hittar ovan. Man MÅSTE hoppa över frågorna som tar en längre än en minut, gissa på de frågorna – markera de, och sen kommer du tillbaka till de om du märker att du hinner gå tillbaka.
 4. Spendera ingen längre tid på någon fråga. Gör först och främst de frågorna du kan, för att sedan gå tillbaka och gör de svåra frågorna om tiden tillåter. Men svara på allt!
 5. Var noga när du fyller i svaren! Du kommer att fylla i ett answer sheet, och där är det viktigt att du är noggrann när du fyller i så att det inte blir några missförstånd.
 6. Oroa dig inte! Allt blir bra i slutändan.

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte