Nyhetsbloggen

Rehab och skadeförebyggande träning på college

Rehab och skadeförebyggande träning på college

Skador är ofrånkomligt när du är en idrottare. Det är något man som idrottare vet om och accepterar, att någon gång under sin karriär så kommer man att missa träningar och matcher på grund utav skador. Men bara för att man har accepterat det, så betyder det inte att man inte ska träna skadeförebyggande för att göra sitt bästa för att förhindra det.

Som idrottare på college så blir man regelbundet utmanad fysiskt, mentalt och emotionellt. Om du under din collegetid ådrar dig en skada, så kan det bli tufft mentalt och det är lätt att känna sig nere. Men det är viktigt att veta att på college kommer du alltid att ha rätt typ av stöd och expertis kring dig. Den medicinska personalen som finns på de olika universiteten i USA är specialister och de faciliteterna de får jobba i är något som få kan mäta sig med.

Rehab och skadeförebyggande träning på college

En sjukgymnast under en basebollträning för Iowa State University

Vad för typ av personal finns?

Sjukgymnasterna som arbetar på universiteten i USA kallas ”Athletic Trainers”. Det är sjukgymnaster som är kvalificerade och specialiserade i skadeförebyggande, rehab och inom akut vård. På ett universitet så finns det oftast 5-20 stycken sjukgymnaster som endast jobbar med idrottarna på universitetet. Varje sjukgymnast är ansvarig för ett visst antal lag och beroende på vilken idrott du utövar, så kommer du ha olika antal sjukgymnaster tilldelat till ditt lag på heltid. Dessa sjukgymnaster blir en vital del av laget, och några som du kommer att lära känna väldigt väl under din tid.

I tillägg till alla dessa sjukgymnaster, så finns det även ett antal läkare och specialister anställda av universitet. Förhoppningsvis – kommer du aldrig behöva träffa de under din tid! Men om olyckan är framme, så är det viktigt att veta att du får hjälp omedelbart på universitetet.

Om du skadar dig, så gör ditt lags sjukgymnast upp en rehab plan för dig omedelbart. Ni kommer komma överens om en tid då du dagligen besöker deras klinik på skolan, och ni genomför rehaben tillsammans. Du har alltså en personlig sjukgymnast som arbetar med dig individuellt om du skulle bli skadad, lyxigt! Sjukgymnasten kommer sedermera ha direktkontakt med din coach och uppdatera hen dagligen.

Hur en klinik/avdelning inom sjukgymnastik kan se ut på en skola? Kika här på Arizona State University’s avdelning!

Redskapen finns där för att hjälpa dig

Förutom den otrolig servicen som dina sjukgymnaster ger dig och ditt lag, så har du redskap i världsklass till din hjälp. Allt detta skapat för att du ska vara skadad under kortast möjliga tid!

Skolorna investerar miljoner och åter miljoner dollar varje år för att renovera och uppgradera deras ”Sports Medicine Department”. Det är inte ovanligt att skolorna har hydroterapipool, löpband under vatten, syretält över löpband och även det numera väldigt populära spacelegs. Man använder otroligt avancerad teknologi och analys för att göra dig så fysiskt redo som bara möjligt.

När en skola investerar i dig som idrottare i form av stipendium, så vill man att du som idrottare ska kunna prestera på planen. De vill ha dig i ”prime condition” idrottsligt och ger dig alla verktyg möjligen för att förverkliga det. Man förväntar sig att oavsett om du är skadad eller inte, att du tar ansvar i att hålla kroppen fräsch genom isbad, spacelegs eller andra möjligt sätt.

Rehab och skadeförebyggande träning på college

Undersökningsrum på University of Oregon.

Förlorar jag mitt stipendium om jag blir skadad?

Enkla svaret är nej. Du kommer inte att förlora ditt stipendium för att du blir skadad under din collegetid. Ditt stipendium hedras även om du får en så stor skada att du missar en helsäsong! Det skolan dock kräver av dig är att du jobbar hårt tillsammans med din sjukgymnast för att komma tillbaka frisk och för att sedan bidra till skolan igen.

Behöver jag betala för allt det här?

Allt detta ni ser och läser ovan, är till för alla student-athletes oavsett vad du är på för stipendium. Det ingår i själva collegeupplevelsen! Sjukgymnasterna behandlar alla lika och har inte en aning om vilka som har högt stipendium eller inte. Vi på Athleticademix rekommenderar dock alltid att du som student väljer att teckna en svensk försäkring. För att på så sätt försäkra dig om att ifall något händer utanför skoltid och campus, och du då behöver besöka sjukhus, att du är helt täckt. Detta guidar vi er igenom!

En idrottare på Iowa State besöker kliniken under dagen för att kolla axeln.

Är du intresserad av att läsa just sjukgymnastik på college?

Då är du verkligen bland proffsen! Som student på ett ”Athletic Training” program, så förväntas du göra praktik i minst ett års tid under dina studier. Den praktiken, gör du på skolan tillsammans med kliniken som finns där! Du själv kommer då få vara en del av ansvaret och absorbera all kunskap som den heltidsanställda personalen besitter!

Sammanfattning

Den medicinska kunskapen och redskapen som du omger dig med på college, är oftast bättre än vad som faktiskt finns i professionella klubbar runtom i världen. Just inom Sports Medicine är USA och universiteten värdsledande! Det är inte ovanligt att en professionell idrottare som representerar ett lag i närheten behöver expertisen och vården av universitetet. Skadar du ditt korsband i Sverige, så är det vårdköer och liknande som krävs för att få ett resultat på din MR. Skadar du det på college, så gör man en scan på universitetet och du är prioriterad!

Har du ont lite överallt i kroppen efter gårdagens match? Gå till kliniken och säg att du är öm, och så tar de hand om dig så att du är redo att träna igenom om några timmar. Du har otroligt mycket hjälp som idrottare i USA, och det är verkligen något som man ska ta tillvara på.

Vill du maximera din potential som idrottare, så har du verkligen alla verktyg du behöver på college. Men i slutändan, är det alltid upp till dig själv! Kommer du jobba hårt och utnyttja alla resurser som finns till hands på college? Då har du en bra chans att maximera just din potential. Nyttja college som plattformen för att ta dig vidare!

Sjukgymnasterna är en otrolig resurs – och personer du kommer skapa starka band med!

TEAM ATHLETICADEMIX! :)

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte