Nyhetsbloggen

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Äntligen är det dags för jullov! Vare sig du går i gymnasiet idag, eller om du är hemma från studier i USA. Så vågar jag tro att ni alla har längtat efter jullovet. 🙂 Julen var under min tid i USA alltid väldigt efterlängtad.

I och med att jag som fotbollsspelare lämnade Sverige i första veckan av augusti, så hade jag varit borta hemifrån fem månader när det var dags att återvända. För er som har idrotter som tävlar på våren, så är det en kortare hösttermin men oftast en längre vårtermin. Så ni har era fem månader på våren istället!

Finals Week – Slutspurten mot julen!

Under din sista vecka i skolan så gör du dina slutprov i alla dina kurser, eller som man kallar det i USA, man gör sina final exams. Det är alltid mycket att plugga inför de proven, så veckorna innan levde man i princip på biblioteket. Det hade verkligen sin charm!

Beroende på hur långt vi gick i slutspelet, så var oftast fotbollssäsongen slut i slutet av november. Vilket gav oss tid att utforska USA under juletider, samtidigt som vi förberedde oss för slutproven. Oftast har man en vecka ledigt innan för att kunna förbereda sig så väl som möjligt. Tiden innan julen var skräckblandad förtjusning! Just där och då var jag alltid lite trött på fotboll, och njöt av den lediga tiden. Samtidigt som man ville vara så förberedd som möjligt inför slutproven.

När väl slutproven var gjorda, så var det raka vägen hem till Sverige! Oftast flög jag samma dag som jag hade mitt sista slutprov. Vid den tidpunkten vill man bara hem och krama sin familj och sina vänner igen. Under terminens gång hade jag inte jättestor hemlängtan, men ju närmare man kom. Desto större blev hemlängtan!

Final Exam

Fokuserat på final exam.

Borta bra, men hemma bäst. Eller?

Nu när jag ser tillbaka på mitt äventyr med lite perspektiv. Så ser jag med stor komik på hur ens tankegångar gick. Man längtade alltid hem för att bli ompysslad hemma, och träffa sina vänner. Och trots att man hade längtat i veckor för att komma hem, så tog det bara några dagar innan man längtade tillbaka till USA.

Från att ha varit en självständig ung vuxen i ett främmande land, till att vara tillbaka igen och bo i sovrummet du vuxit upp i. Plötsligt hade man en mamma som messade och frågade när man kom hem, om man skulle ha mat till kvällen? Det var alltid lika mysigt att komma hem, men alltid en krock till en början. Och efter ett tag, så började man längta tillbaka till USA och självständigheten.

FOMO, är ett uttryck som är väldigt etablerat idag, och för er föräldrar som inte hänger med. 😉 FOMO betyder rädslan att missa någonting – ”fear of missing out”. Min FOMO när jag var i tiden var SÅ stor, och jag kände under tiden jag var i USA att jag måste missa SÅ mycket hemma. Hur skulle jag ens hinna få koll på allt som hänt medans jag var borta innan jag skulle tillbaka till USA igen!?

Och alltid var det samma sak varje gång jag kom hem! Efter en kväll med mina kompisar på ett fik, så hade jag fått hela halvåret förklarat för mig. Mina kompisar, som hade så stora planer på vad de skulle göra. Hade fortsatt i samma hjulspår som innan jag åkte. Allting hemma – var precis likadant! Det var som att tiden hade stått stilla.

Njut av tiden du har hemma med nära & kära. 🙂

Var inte rädd för vad du missar – var glad att du tar chansen!

Nu när jag kan se tillbaka på mitt äventyr med lite perspektiv. Så kan jag se så många av mina vänner som hade velat göra någonting annat, men som aldrig tog chansen att göra det. Tiden rann ut, och plötsligt behövde de flytta hemifrån och betala för hyran. Så de började jobba. De här drömmarna om att resa, studera, och alla andra stora planer man hade. De sköts på, för det var ju ändå rätt så härligt att tjäna egna pengar och bli självständig.

Idag, så jobbar de vännerna kvar på samma jobb. Kanske har de bytt jobb någon gång sedan de fick sitt första jobb. Många av de idag, önskar att man hade gjort de här sakerna som man hade chansen till när man inte var bunden till någonting. För efter gymnasiet, då är ni fria att göra vad ni vill! Bli inte bekväma och nöj er, våga leva ut era drömmar. Värsta som kan hända är att det ni väljer att göra inte passar er, och då står hemmaplan där och väntar på er med öppna armar.

Ha inte bråttom in i arbetslivet – du har nog om tid att jobba!

Jag var ofta avundsjuk på mina vänner som i ung ålder hade en lön och kunde köpa en extra bulle på fiket, medan jag levde på CSN och studerade. Men idag, så är det de vännerna som är avundssjuka på mig som fick en upplevelse för livet, och erfarenheter som tagit mig långt i arbetslivet på en kort tid. Se din karriär och arbetsliv som ett hus, det handlar om att skapa en bra grund att stå på, så att huset kan stå länge. Du kan inte börja med att bygga taket.

Genom att göra de sakerna du drömmer om innan du stressar in i arbetslivet. Så kommer du vara en mer attraktiv arbetstagare, för du kommer ha betydligt mer kött på benen med erfarenheter av livet än de som hade bråttom. Bara inom några år i ditt arbetsliv, så vågar jag lova att du har spurtat förbi de flesta, om inte alla av dina vänner som började jobba direkt. 🙂

God jul & gott nytt år!

Njut av din upplevelse. Allting där hemma är som vanligt – vi lovar!

Njut av mammas köttbullar!

Se till att njuta ordentligt av jullovet. Till skillnad från mig, se till att njuta av att du har en lyxig tillvaro där du har två olika hem. Njut av din tid här hemma i Sverige, njut av att få träffa familjen och dina vänner. När du har tröttnat på de om en månad, så har du din andra familj som väntar dig i USA. Dina vänner som du skapat dig genom åren, där ni alla bor under samma tak och skapar livserfarenheter. Snart har en till termin susat förbi, och du är hemma på ett tre månaders långt sommarlov i Sverige.

Försök se det som att du har det bästa av två världar. Du får njuta av den underbara julen och nyår i ett förhoppningsvis snöigt och vintrigt Sverige. Du får njuta av allt USA har att erbjuda under de mörka månaderna och sedan återvända till sommaren då Sverige är så magiskt.

Önskar er alla en fin jul och ett gott nytt år! Hoppas ni tar hand om varandra och kom ihåg att njuta av lovet. 🙂

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte