Gästbloggen

En sammanfattning av min första tid här på UNLV

HEJ alla!

Mitt namn är Ella, jag är 20 år och kommer från Stockholm. Jag har tränat friidrott i Huddinge AIS i 15 år, men tränar och tävlar nu, sedan augusti -22, för UNLV Rebels på University of Nevada, Las Vegas.

Jag inleder snart min andra termin och därmed min första tävlingssäsong här i USA. Jag är framförallt kortsprinter (60-100m), men har nu, efter fyra års uppehåll, även börjat springa kort häck igen, vilket kommer vara mitt huvudfokus denna tävlingssäsong.

Jag är väldigt peppad på att få inleda 2023s gästblogg under januari månad. Jag kommer försöka dela med mig av så mycket som möjligt, men vill också tillägga att ni mer än gärna får höra av er till mig med frågor eller funderingar. Det kan gälla allt från osäkerhet kring college, till hur det är att vara här, etc. Kontakta mig via mail (ella.hagman02@gmail.com) eller via min instagram (@ellahagmans). Jag vill verkligen göra det jag kan för att hjälpa, stötta, inspirera och motivera till att ta steget att ge sig ut på detta äventyr.

Trots att processen kan vara lång och krävande och att beslutet om att åka till ett helt nytt land kan vara tufft, kan jag nästan lova att det kommer vara värt det och att tiden spenderad här borta kommer vara oförglömlig. Under min första termin har jag absolut haft upp- och nedgångar mentalt, precis som man har i livet i allmänhet, men jag kan redan nu säga att jag vuxit som människa. Jag har också lärt känna fantastiska människor, upplevt saker jag aldrig fått chansen till annars och skapat minnen jag aldrig kommer glömma.

Jag tänker att mitt första inlägg här får bli lite allmän information om min första tid här på UNLV, så häng med!

Ella Hagman - UNLV

Vår pool i lägenhetskomplexet.

Boende

Vår Head Coach ordnade så att vi fick förmånen att slippa bo i dorm rooms (rum i studentkorridor) och istället bo i lägenhet redan som Freshmans (1:a års student), vilket jag tror är rätt ovanligt. Jag är oerhört tacksam för den möjligheten då vår lägenhet och lägenhetskomplexet är otroligt fint. Det finns bland annat pool, volleybollplan, bubbelpool, pingisbord, biorum, gym m.m. Lägenheten, som var helt möblerad från början, består av ett stort kök med diskmaskin, fyra sovrum med varsitt badrum, vardagsrum, tvättmaskin och torktumlare. Det är ibland väldigt skönt att ha möjligheten att stänga in sig i ”sitt eget” och få lite egentid. Att inte behöva dela badrum med någon annan är också en otrolig förmån.

Vi fyra tjejer som bor tillsammans är alla friidrottare och internationella studenter från Sverige, Estland, Tyskland och Dominikanska Republiken. Från början tänkte jag att det skulle bli tufft då jag inte trodde jag skulle ”komma in i språket” på samma sätt som om jag hade bott med amerikanare. Jag hade dock fel och är otroligt glad med hur jag bor idag. Det är verkligen ett safe place där man kan säga precis hur mycket fel som helst : ) Vi alla är i samma sits och hjälps åt att hela tiden utvecklas. Dessutom hade jag inte kunnat önska mig bättre rumskompisar!

Ella Hagman - UNLV

Mitt sovrum i vår lägenhet!

Träning

Att komma från att ha tränat helt ensam med min tränare i Sverige i ca ett år till att få träna med en stor grupp här borta var magiskt. Jag kände direkt att jag kommit rätt och sprint/häck gänget + coacherna är fantastiska; så roligt och inspirerande att komma till träningarna.

Själva upplägget på träningarna är liknande hemma, förutom att vi kör betydligt fler pass här borta. De första månaderna körde vi 6 dagar i veckan med dubbelpass 4 av dagarna. Jag trodde att så många dubbelpass skulle bli tufft då jag aldrig kört det förut, men upplägget är så pass bra att kroppen klarat av det. Dessutom har vi förmånen att kunna gå till vårt training room och få behandling när vi vill, mån-fre. Vi brukar oftast gå dit efter varje träning och ta allt från isbad, compression boots, massage, koppar eller nålar. Vi har ingen inomhusarena här, utan tränar utomhus året runt, vilket funkar jättebra då vädret möjliggör detta.

Ella Hagman - UNLV

Friidrottsfaciliteterna på UNLV.

Väder

Klimatet i Las Vegas är väldigt torrt och här finns alla årstider förutom ordentlig vinter. Under vintermånaderna kan det vara omkring 5-10 grader på morgnar och kvällar, för att sedan oftast bli varmare under dagen. Detta innebär att vi ofta kan träna i shorts eller t-shirt, eftersom vi tränar mitt på dagen när det är sol och som varmast. Det är ännu en lyx jämfört med Sverige; solen! I Sverige blir man nästan förvånad om man ser solen en dag medan man här borta blir förvånad om man ser lite moln på himlen.

Innan jag kom hit trodde jag att träning i 45 grader (i skuggan) skulle bli omöjligt och under min första träning blev jag väldigt påverkad av värmen. Det var dock som att jag, efter den träningen, vande mig helt och hållet. Vi alla tycker självklart att det är väldigt varmt och till vår hjälp har vi både minifläktar, sprutflaskor, vatten och is-filtar, men jag kan inte komma ihåg att jag någon gång riktigt led av värmen. Alla pass har kunnat genomföras med kvalitet.

Skola

Under höstterminen läste jag 15 credits, dvs fem kurser. Måndagar + onsdagar hade jag två lektioner 8.30-11.15 och tisdagar + torsdagar en klass 10-11.15 + en online klass 17.30-18.45. Fredagar var alltid helt ledigt.

Jag försöker fortfarande komma på vad jag vill läsa som major och använder därför första året till att läsa blandade kurser för att tillslut hitta rätt. Program/major behöver man inte välja förrän framåt andra året och det är även möjligt att ändra sig efter det. Det är en stor fördel jämfört med Universitet i Sverige där man väljer ett program och måste hoppa av och söka nytt om man ångrar sig. Jag var först lite orolig över att plugga allt på engelska, då det inte varit mitt bästa ämne i skolan, men det har inte känts svårt överhuvudtaget. Det går jättefort att vänja sig och bara efter en kort tid kändes det konstigt att prata, skriva och läsa på svenska.

En vanlig dag under höstterminen kunde se ut ungefär såhär: 

Måndag

Ella Hagman - UNLV

Vårt campus är bara några minuter ifrån ”The Strip”!

Plats

Jag är otroligt glad över att bo i en så pass stor stad att det alltid finns saker att hitta på. Vi har självklart ”The Strip,” som är det folk tänker på när de hör Las Vegas. Det finns dock så mycket mer än det; hiking spår, snötäckta berg, vanliga bostadsområden, shopping, restauranger, ett fint campus, osv.

The Strip ligger ca 10min med bil från vår lägenhet, vilket är ett perfekt avstånd. Vi kan se alla byggnader från vår lägenhet och campus, men är samtidigt tillräckligt långt bort för att slippa vara i närheten av allt liv, dag som natt. Campus är lugnt, fint och har, till min glädje, mycket växtlighet och ”grönska” för att ligga mitt i öknen.

Att Las Vegas är 9 timmar före Sverige har varit det jobbigaste med denna flytt, då det är svår att hitta tid att prata med folk hemma. Lösningar går dock alltid att hitta och jag tycker ändå det fungerat hyfsat bra.

Min första termin på college var verkligen långt över mina förväntningar och jag är oerhört glad över mitt val av skola, team och location!!! Jag har träffat fantastiska människor, upplevt massa nytt, blivit betydligt bättre och framförallt mer säker på engelska, samt redan efter en termin lärt mig mycket om mig själv, utmanats och utvecklats.

Jag är så taggad på vad som komma skall och att få dela med mig av lite här.

Ha det bra så länge och glöm inte att ställa frågor!!

/Ella : )

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte