Nyhetsbloggen

Intervju – Oskar Rydberg

Intervju – Oskar Rydberg på North Park University

Vårterminen börjar sakta men säkert gå mot sitt slut för våra studenter borta i USA, vilket innebär slutspurt i de kurserna man påbörjade i januari. En som vi hann ta tempen på innan han satte sig på planet mot Stockholm var Oskar Rydberg på North Park University. Där studerar han Business Management samtidigt som han vaktar målet för skolans fotbollslag.

Oskar har en lång bakgrund i IK Frej men hann även med att känna på miljön i IFK Österåker i Division 2 innan han lämnade Stockholm för Chicago 2021.

Sista proven och sommarlov

Ditt andra år på North Park går snart mot sitt slut om bara någon vecka. Hur känns det inför de stundande ”Final Exams”?

Jo, men det känns bra även om det är en del att stå i under dessa tider. Den här terminen läser jag totalt 20 credits (vanligtvis ligger man på 15 eller 18 credits) så det är full fart med andra ord. Sista veckan kommer bli rätt extrem, men jag har varit med om dessa veckor förr så jag skulle ändå säga att jag är förberedd och har läget under kontroll. Veckan innan blir mycket av en så kallad ”mellanvecka”. Man har väldigt mycket tid att kunna plugga och förbereda sig på bästa sätt inför det som väntar.

Sticker du hem till Stockholm direkt efter sista provet eller blir du kvar ett tag i Chicago efter terminen?

Det blir hem till Stockholm på en gång då jag har min flight bokad 12:e maj. Sista dagen i skolan är faktiskt den 12:e och om jag inte minns helt fel har vi vårt boende fram tills den 13:e så det blir bra tajming på så sätt. Sen ska jag säga det också att det var en lärare som var schysst eftersom tanken var att jag skulle ha ett prov fredagen den 12:e, men hon var snäll att flytta det till dagen innan. Just för att jag har min hemresa bokad på fredagen.

Hur tycker du det är att komma hem till Sverige på de här långa loven som man ändå har under sin collegetid?

Precis, man har ändå ganska mycket tid hemma i Sverige om man väljer att sticka hem varje lov, vilket jag har gjort. Såklart är det skönt och det ger mycket att komma hem till familjen och alla vänner. Det som ändå har slagit mig är att allting är ganska så likt när man kommer hem. Här i USA känner man att det har hänt hur mycket som helst för egen del. Hemma i Sverige känns det dock som alla gör lite samma saker fortfarande, haha.

Jag har också hunnit med och jobbat varje lov. Till exempel under mitt första vinterlov jag var hemma jobbade jag lite extra på en förskola. Första sommaren blev det sen ett internship på SEB i Sollentuna. Min utbildning jag läser här kräver att man genomför ett internship någon gång under sin studietid. Jag hade sedan turen att få jobba där vintern efter och jag kommer dessutom jobba där det här sommarlovet. Rollen jag har där kallas ”Service Manager”. Det innefattar enklare bankärenden hos våra kunder så som överföringar, köp och sälj av aktier/fonder etc, vilket jag tycker är intressant och lärorikt.

Chicago – staden Oskar spenderar 8 av 12 månader i under året.

Business Management är det du läser idag på North Park och det du kommer ta din examen i så småningom. Var det ett självklart val? Vad har du för kurser idag på ditt schema?

På gymnasiet läste jag internationell ekonomi och kände väl där och då att jag ville fortsätta i det spåret. Jag har faktiskt ett halvår på Stockholms Universitet i bagaget också. Det var direkt efter gymnasiet som jag läste en termin där och även det var med en ekonomisk inriktning.  Dock hade jag inte 100% klart för mig exakt vad jag skulle välja här på North Park. Det fanns ett gäng olika ekonomiprogram som skolan erbjöd när jag kom hit. Jag inledde mest med att beta av de breda ekonomikurserna för att sedan inrikta på mig Management efter en tid in i min studietid. Dels hade jag hört gott om den inriktningen från folk som hade läst det tidigare, men även professorerna själva pitchade den linjen bra.

Ser man till kurserna jag har idag så läser jag bland annat Strategic Leadership, Business Communication, Introduction to Non-Profit Management och Public Speaking. Om jag skulle jämföra dessa kurser med det jag hann testa på Stockholms Universitet så är det rätt stora skillnader i upplägget. I Sverige var det en stor tenta på en kurs vilket innebar att man pluggade järnet inför den. Här är det mer ett jämnare tempo och fler uppgifter i kurserna under terminens gång. Varje vecka här har man till exempel alltid små saker att göra i kurserna. Någonstans gillar jag nog mer upplägget man har här skulle jag säga.

Fotbollsbakgrund

Om vi hoppar till när du var liten och mer specifikt din fotbollskarriär. Har det alltid varit fotboll för hela slanten? Var det ett självklart val att ställa sig mellan stolparna?

Fotboll har alltid varit nummer ett även om jag lirade lite innebandy och tennis som liten också. Min pappa är helt galen i fotboll och kikar på allt som går att se känns det som, haha. Det var nog en faktor det också till varför det blev fotboll.

När det gäller målvaktsbiten så dröjde det faktiskt ett tag då jag lirade ute så länge som möjligt egentligen. Det har bidragit till att jag idag har rätt fina fötter som målvakt skulle jag säga. Sen blev det att jag behövde välja runt 12-13 års ålder. Valet stod mellan att spela med andralaget som utespelare eller stå i mål för förstalaget. Då lockades jag mer av att spela med förstalaget och stå i mål, vilket sedan banade väg för att jag satsade helt och hållet på målvaktsspåret.

Du är sedan med hela vägen upp till U17 och U19 i Frej. När började du få upp de allra första tankarna på college? Vad var det som lockade dig med college i USA?

Det var i slutet på gymnasiet och mer exakt under gymnasiemässan där de visade upp hur college fungerade. Jag blev lite nyfiken på hela grejen, men var långt ifrån säker på att det var det jag ville göra. Direkt efter gymnasiet så pluggade jag som jag nämnde ett halvår på Stockholms Universitet dessutom. Jag bestämde mig med andra ord inte på en gång att det var college jag ville göra utan det fick växa fram hos mig. På det sättet fick jag känna på lite hur det kändes med att plugga här i Sverige. Alltmer började jag känna att det lät riktigt schysst med just kombinationen av skola och idrott man kunde få i USA!

Sen ska jag säga det också att min mamma har pratat väldigt gott om USA. Hon var nämligen själv iväg på ett utbytesår i Dallas, Texas under sin gymnasietid. Utöver det har jag nog alltid varit lite intresserad av USA personligen också. Det är ett spännande land med allt vad det har att erbjuda. Så en kombination av allt detta bidrog till att jag sedan bestämde mig fullt ut!

Jag hade sedan kontakt med ett par agenturer, men jag kände direkt att jag klickade väldigt bra med Robin. Han kändes öppen och genuin rakt igenom. Det ledde i sin tur till att jag valde honom och Athleticademix hjälp för min process. Det är jag verkligen glad över så här i efterhand!

Mellan stolparna är vart vi hittar Oskar på planen. En position han valde att satsa fullt ut på vid 12-13 års ålder.

Nu är det nästan 2.5 år sen du var inne i din collegeprocess med oss. Minns du något som stack ut från den processen?

Först och främst minns jag att det var väldigt roligt och spännande att prata med alla coacher som var intresserade av en. Sen var det mycket papper som skulle fyllas i och mycket jobb runt omkring. Där fick man dock alltid bra stöttning då Robin var otroligt snabb på att svara på ens funderingar man hade. Till sist var väl den stora grejen visumet där den svenska ambassaden stängde ned på grund av corona. Det innebar att jag var tvungen att åka till Polen och Warszawa för att fixa visum. En vecka där blev det vilket är ett litet roligt minne så här i efterhand trots stressen man hade där och då!

Tiden på North Park University

Du kommer sedan fram till ditt nya hem på North Park University i augusti. Hur upplevde du den första tiden med alla nya intryck?

Jag minns att jag var rätt nervös! Bara att flyga helt själv en så lång sträcka var en ny upplevelse. Det var många timmar på det planet man satt och funderade på det mesta. Nervositeten släppte dock på en gång då jag fick ett varmt välkomnade av dåvarande lagkaptenen Gustav Ericsson. Det var även en del andra svenskar och norrmän som gjorde att man kände sig hemma rätt snabbt. Fotbollsmässigt var det full fart med hårda träningar på en gång. Det gjorde att det gällde att ta vara på den återhämtningen man fick genom isbad med mera. Allting kändes extremt proffsigt från dag ett!

Ser man till truppen vid den här tiden så var det hela 5 målvakter vad jag kunde se. Hur upplevde du den konkurrenssituationen och nivån när du kom?

Givetvis blev det en omställning. Sen ska jag nämna det att vi här på North Park har ett reservlag också så det är inte 5 målvakter (eller 6 som det är idag) som tävlar om samma position. Hursomhelst var det en ny typ av konkurrens som du säger. Det var tufft som freshman att slå sig in. Det ska jag inte sticka under stolen med. Jag minns att jag fick stå rätt mycket i början och fick förtroendet från tränarna. Jag hade därefter någon halvdan match vilket ledde till att de gav en annan målvakt chansen. Det var något frustrerande helt klart. Överlag fick jag ändå stå en del matcher och jag kände att jag utvecklades i min nya miljö!

Line-up och nationalsång inför en utav Oskars matcher första säsongen.

Ser man till nivån så skulle jag säga att vår högsta nivå är riktigt bra! Som jag var inne på lämnade jag IFK Österåker i Division 2 innan det blev North Park. Jag skulle absolut säga att vår nivå här går att jämföra med dem. Blickar man mot Nationals (det nationella slutspelet) som vi tagit oss till båda mina år är det alltid slående hur pass hög nivå det är på lagen där.

Det här med slutspel och det intensiva matchandet är något som jag gillar dessutom. Jag uppskattar verkligen farten som är under säsongen. Framförallt är det extremt roligt att vara inne i den bubblan med mycket matcher. Just de här ”vinna eller försvinna matcherna” är alltid otroligt spännande med allt vad det innebär. Sen att det är extra mycket publik i just de sammanhangen gör det såklart ännu roligare!

Ur ett målvaktsperspektiv, hur skulle du jämföra skillnaderna med Sverige och USA? Finns det skillnader i träningar och matcher?

Träningsupplägget är ändå ganska så lika skulle jag säga. Vår målvaktstränare, Billy, tar oss alltid till sidan där vi målvakter kör helt eget cirka 30-45 minuter. Därefter går vi in i matchspel med övriga truppen. Ser man till matcherna så skulle jag väl säga att den stora skillnaden är att jag kanske inte rullar ut bollen på mina backar lika ofta. Både i Frej och Österåker skulle det rullas från målvakt upp till forward. Här är det ett mer direkt spel där man tar det säkra före det osäkra.

Det direkta spelet innebär att man som målvakt måste vara mer på tårna då anfallarna söker sig till avslut oftare. Man behöver hela tiden se till att man har en bra utgångsposition för att kunna kliva ut på de längre bollarna som kommer bakom backlinjen titt som tätt.

Du gör din sista säsong nu till hösten som kommer. Vad har ni för laget för målsättning inför den säsongen? Finns det några personliga mål från din sida också?

Målet för North Park är alltid att vinna hela D3. Det nationella slutspelet ska vi bara gå till – någonting annat finns inte för oss. Precis som alla säsonger tappar man alltid ett par viktiga spelare som ska ersättas. Av vad det jag har hört dock ska vi få in ett gäng bra spelare så det känns lovande. Jag ser fram emot att lära känna dessa grabbar utanför planen också! För egen del hoppas jag såklart på att få spela så mycket som möjligt. Att göra en bra säsong och bidra för att avsluta det här äventyret på bästa sätt helt enkelt.

Lyxen att bo i en storstad

North Park ligger schysst till med närheten till centrala Chicago. Hur är livet utanför skolan? Vad har du för favoritställen du rekommenderar till de som inte besökt staden ännu?

Helt ärligt känns det som man bara upplevt en bråkdel av vad Chicago har ett erbjuda, haha! Jag hade en stark önskan i min collegeprocess att hamna nära en storstad så jag är verkligen glad över att det blev just så. Det är verkligen toppen så här med facit i hand.

Vi försöker hitta på mycket saker ihop vi grabbar, vilket såklart är skoj. Nu under våren har man mer tid så det blir ofta att vi drar in till Chicago på helgerna. Oftast blir det att man kikar en del i butiker eller hänger på nån schysst restaurang/bar. Favoritstället skulle jag väl säga är Signature Room som är en ”roof top bar” på 95:e våningen. Där uppe är det riktigt coolt med grym utsikt över hela Chicago!

Sedan finns London House och restaurangen Quartino som också ligger varmt om hjärtat. Vi har även hängt en del i Old Town då den delen av staden ligger närmare oss. När det är lite varmare brukar vi hyra cyklar och dra till stränderna som finns här. Det är riktigt nice det med!

Chicago by night.

Har du hunnit jämföra Chicago med några andra delar av USA som du besökt under din tid i USA?

Jag har absolut hunnit se en del utöver Chicago. Dels har jag såklart hunnit se mycket av de närliggande delstaterna i samband med alla bortamatcher som vi haft. Sen var vi faktiskt till St. Louis en sväng med mitt gymnasium så den staden har jag också bockat av. New York har jag varit i ett antal gånger, men även Florida som vi hängt i under Spring Break. Fort Lauderdale var verkligen en fin stad med alla kanaler och båtlivet som var där. New York är absolut häftigt också och det påminner väl till viss del lite om Chicago fast med ännu mer puls.

Ser man till North Park i sig är den rätt liten sett till USA-måttmätt. Hur tycker du att är att gå på ett mindre college och vad ger det dig?

Jag tycker absolut om det! Man får väldigt bra relation med alla lärare i och med att klasserna i sig är rätt små (20-30 personer). De har stenkoll på vem du är och man känner verkligen en personkemi med dem. Det var faktiskt så att en av mina lärare bjöd in mig till sitt Thanksgiving firande under hösten. Tyvärr krockade det med en resa till Dallas med min mamma som kom över just då. Självklart var det dock jättekul och smickrade att man bara fick en sån fråga från en lärare.

När man går runt på campus på dagtid stöter man alltid på någon man känner för att snacka lite. Det blir en grym gemenskap med andra ord! På en större skola skulle jag gissa att man blir lite mer en i mängden.Jag har dessutom en väldigt bra student-advisor som hjälper mig att planera mina kurser och terminerna i sig utifrån fotbollen. Man märker verkligen hur folk samarbetar kring sådana här saker på skolan!

Campus på North Park University

Campus på North Park University.

Vad känner du annars tiden på North Park har givit dig så här långt både som person och fotbollsspelare?

Jag har utvecklats massor helt klart! Dels har man såklart blivit mycket tryggare i språket, vilket kommer hjälpa mig överallt i framtiden. Jag har träffat en massa nya människor och verkligen fått vänner för livet också. Oförglömliga minnen har skapats med dessa personer. Som målvakt skulle jag väl säga att jag blivit mycket säkrare i mitt spel överlag. Jag spelar idag på mindre risk än vad jag kanske gjorde tidigare. Det är nog den största delen jag skulle lyfta fram som fotbollsspelare.

Avslutningsvis, vad har du för tips och råd till de som funderar på om college är deras nästa steg i livet?

Jag tror inte college går att jämföra med någonting annat hur man än vrider och vänder på det. Det är svårt att beskriva för folk som inte testat på det. Det är en sjukt rolig upplevelse som har så många positiva delar inkluderat! Så länge man hittar ett ställe som man kan se sig själv gå på har jag svårt att se hur man skulle ångra sig. Det är dessutom en otroligt bra erfarenhet med att studera utomlands och allt vad det ger.

Oskar framför ”The Bean” – en utav Chicagos många sevärdheter.

Vi riktar ett tack till Oskar för att han tog sig tiden samtidigt som vi önskar honom ett stort lycka till på stundande Finals nu i veckan!

/Team Athleticademix

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte