Nyhetsbloggen

Fördelar med att välja ett mindre college?

Fördelar med att välja ett mindre college?

I val av skola är det många olika faktorer man borde se över innan man tar ett beslut. Även fast en stor skola med tiotusentals elever låter lockande och kan vara det självklara valet i många fall. Så finns det flera fördelar med att välja en mindre skola. En skola anses som stor om den har mer än 15 000 elever och liten om den har mindre än 5 000. Resten av skolorna faller i ”mellan” kategorin.

När jag själv var i processen så hade jag som önskemål att gå på en mindre skola, vilket jag slutligen gjorde. Med detta blogginlägg tänkte jag väcka lite tankar som kan vara värda att tänka då man överväger storlek på skola.

I skolbänken

Att kliva in i ett klassrum som internationell student kan vara skrämmande från en början. På en stor skola är klasserna så stora att man som student blir tilldelad ett nummer. Det använder läraren för att skilja på studenterna emellan. På en mindre skola är det runt 20-30 elever i varje klass. Vilket skapar en bättre förutsättningar att lära känna sina lärare. Istället för att bara vara ett nummer, så kommer läraren att veta vem du är.  Att skapa en personlig relation till en lärare gör ofta arbetet i klassrummet enklare och läraren kommer ”vilja” att du lyckas. I USA har lärare ”office hours” där man väntas besöka läraren om man vill ha hjälp med en läxa eller att plugga inför ett prov. Vilket är enklare att faktiskt gå till om du känner personen!

Som elev i ett mindre klassrum så får du även lära känna dina klasskamrater bättre. Med mindre klasser så skapas det mer interaktioner mellan eleverna med diskussioner, grupparbeten och liknande. Att känna dina klasskamrater underlättar otroligt när man pluggar inför prov eller gör läxor. Bara för att man har 30 lagkamrater betyder inte detta att de studerar samma linjer som du – då kan det vara skönt med kompisar i klassrummet också!

Anderson University

På bild är jag tillsammans med ett gäng internationella studenter på Anderson University.

Relation till lärarna

De flesta lärare lär ut flera kurser. Det är alltså vanligt att du träffar på en och samma lärare under flera terminer under din skoltid. Känner du då läraren från år 1. Så kommer ni känna varandra desto bättre år 4. Min mentor eller ”academic advisor”, hade jag som lärare under alla mina år i USA. Hon hjälpte mig otroligt under min tid på Anderson. Hon kom hem till mig med mat efter min knäoperation, bjöd hem alla internationella studenter på middag varje termin, och i slutet av min fotbollskarriär var det hon som gick ut på plan med mig på min Senior Night.

Ett tecken på den personliga relationen jag skapat med mina lärare är att jag tilläts kalla många av dem efter sina förnamn. Vilket kan vara konstigt för en ickesvensk. Lärare intresserar sig mycket över varifrån hans eller hennes elever kommer ifrån. Visar det sig att du är svensk – så är det bara en tidsfråga innan svenska samtalsämnen kommer upp i någon av dina lektioner. Exempelvis om du är svensk och studerar ekonomi, så kan svensk skatt, sjukvård och vårt skolsystem vara vanligt att diskutera. Det är ett sätt för läraren kan visa sin uppskattning till dig, men också för resten av klassen att förstå skillnader mellan världens länder. Amerikanare är nog kända för att tro att jorden snurrar runt dem, så för dem kan det vara nyttigt att se att saker och ting är annorlunda på olika ställen i världen.

Ur mitt perspektiv så vill jag säga att lärarna är väldigt involverade i sina elevers framtid. Många vill hjälpa till att planera ens skolgång med olika kurser. Där de självklart vill att du ska läsa just deras kurs. Jag har haft lärare som försökt peppat mig till att läsa vidare till min master på diverse skolor i USA och jag har även haft en lärare som länkade ihop mig till ett möte med ett svenskt företag med kontor i USA – förmodligen något som inte hade skett på en större skola med fler studenter.

Campus

På ett stort campus med över 15 000 elever så bor vanligtvis eleverna utspritt över staden, medan på en mindre skola så bor eleverna på campus och gör att campus får mer liv. På ett mindre campus kommer du känna igen mer människor på samma gång som andra kommer känna igen dig. Som idrottare och internationell student, kommer desto mer studenter att känna igen dig efter att folk har kollat på dina matcher eller tävlingar. Det var aldrig något problem att käka mat på campus, för sannolikheten att du kände någon som redan var i cafeterian var väldigt stor.

Sedan är det inte bara dina klasskamrater som du lär känna på campus, det är även all typ av personal. Det kan vara all personal från bibliotekarier, matsalspersonal, vaktmästare till personal inom admissions och athletics. Det kanske låter onödigt i sig, men att hälsa på ett välbekant ansikte under dagarna kan göra en väldigt glad. Många gånger fick jag skjuts till campus av ”Campus safety” bara för att Mary som hon hette passerade mig på mina knapp 500 meter till skolområdet.

På Anderson hade vi en väldigt aktiv ”Vice President” som dök upp på alla idrottsliga event och liknande, helger som kvällar. Han tog med sina fyra barn och lät dem springa runt och lära känna alla idrottare. Det beskriver mycket hur pass drivande idrotten är på skolan och varför man vill benämna alla idrottare som en ”familj”.

Att känna igen människor runt omkring dig på college skapar en känsla av trygghet, men också mer gemenskap. Dina nya kompisar kommer förmodligen stötta dig på dina egna matcher medan du stöttar dem genom att gå på andra idrotter! ”Community” kan vara ett ord som ringar mycket på ett litet campus. Utanför idrottsliga event sker det mycket andra aktiviter för att försöka förena elever på en skola. Det kan vara alltid från skoldanser, movie nights, tävlingar eller stora laserdome lekar.

Fördelar med att välja ett mindre college?

En överblick på vårt fina, men mindre campus!

Bortom campus

Det är även viktigt att tänka på att oavsett vart ditt campus ligger geografiskt. Så kommer du alltid att ändå att se andra skolor eller platser. Man reser mycket med laget och får då se lite olika platser. Och på loven har man fritt till vad man vill göra. Vill man uppleva nya platser så är det helt upp till en själv. Som fotbollsspelare så har man som mest tid på våren att upptäcka nya platser. Man har dessutom spring break – en veckas lov – där man får göra vad man vill. Många reser söderut mot varmare stater, upplever stora städer eller flyger till ett annat land.

Själv har jag spenderat mina spring breaks i Florida – då i både Orlando och Miami. Även Thanksgiving är ett lov som ger dig möjlighet att resa och upptäcka USA!

Att ha bil som amerikan, är oerhört vanligt. Vilket också ger dig möjligheten att åka på många äventyr med dina amerikanska vänner för att upptäcka USA. Många amerikanare tycker det är kul att få visa upp sitt land för en internationell student!

Hoppas mina insikter om att gå på ett lite mindre campus, kanske fått dig att titta på ditt kommande äventyr i nytt perspektiv! 🙂

BOKA DITT MÖTE MED OSS

Boka digitalt möte så kontaktar vi er så snart som möjligt.

Boka digitalt möte